ZEEAQUARIUM PAGINA 9

Het jaar 2007 is op één incident met de verlichting na voorspoedig verlopen. Hieronder een collectie foto's van 2007


Euphyllia ancora
hamertjeskoraal met gramma

Ophiolepis superba
de superba slangenster doet het uitstekend, een echte aanrader voor het zeeaquarium!

Calcinus elegans

Calcinus elegans
de blauwe heremiet is in maart 2007 gesneuveld, vermoedelijk heeft de zwarte krab hem tijdens het vervellen gegrepen! De grote blauwe heremiet (Calcinus elegans) zal er bij mij overigens niet meer in komen. Ze zijn zeer agressief tegen alles dat in een schelp zit (dus niet te combineren met slakken!)


De gevlekte heremiet waarvan ik de exacte naam niet ken, heb ik een paar keer gehad, ze blijven maar enkele maanden in leven

Paguristes punticeps
deze soort (vermoedelijk Paguristes punticeps) doet het beter, een rustige soort

Discosoma
de schijfanemonen doen het goed


plaatje met van alles

Strombus luhuanus

Strombus luhuanus
deze strombus slak leeft inmiddels bijna twee jaar. Opvallend is dat ik een keer nog twee exemplaren heb geprobeerd toe te voegen, deze werden binnen een week door heremieten gesloopt!


klein slangensterretje

Enoplometopus debelius

Enoplometopus debelius
in maart 2007 plaats ik deze dDebelius kreeft in de bijbak. Hij verliest in een gevecht met de zwarte krab een poot, maar zoals op de tweede foto (september 2007) te zien is is die na een paar vervellingen weer helemaal hersteld. Paguristes cadenatie
de kleine rode heremiet, doen het altijd goed. Wel valt op dat ze niet of nauwelijk groeien ondanks ruim voldoende behuizing voorraad.

Synchiropus splendidus
manderijnvis

Echinometra mathaei
ook deze zeeegel houdt het goed vol




hier nog een derde gevlekte heremiet soort. Deze heeft meerdere maanden geleeftd. Een zeer drukke soort. Woelt sterk in zand. Na plaatsen in de hoofdbak heb ik geen ganzvoetje meer gezien. Ook de grote bortstel wormen waren verdwenen. Toen hij echer vervolgens aan de slangester begon te knabbelen, heb ik hem in de bijbak geplaatst. Hier heeft hij enkele weken geleefd en is vermoedelijk door de zwarte krab opgegeten.


op 5 july 2007 gaat het fout. Ik heb vergeten de timer van de bijvulinstallatie aan te zetten en deze schakelt niet uit (de timer hebt ik er tussen zitten zodat de kan op fouten verkleind en de installatie minder flippert). Ik ben niet 100% zeker van oorzaak en gevolg maar ik vermoed dat er door de TL verlichting stroom op de bak is komen te staan. Hierdoor werkt het magnetische contact van de voltterschakelaar niet meer. De pomp blijft bij vullen en het aquarium stroomt over. Omdat de bak onder stroom staat besluit ik onmiddeliiijk de TL verlichting te vervangen. Ik wil een veiliger verlichtingssysteem hebben en ga opzoek naar een verlichting die boven de bak hangt inplaats van in de kap ligt. Ik slaag bij Waterweelde in Den Haag (4 x T5 (38W) Arcadia Overtank Luminaire), maar het aquarium staat wel twee dagen zonder licht. Het hamertjeskoraal blijk daar als enige niet tegen te kunnen en sterft af.

Paguristes punticeps
hier de twee verschillen Paguristes soorten bijelkaar

Paguristes punticeps
hier is het lichaam van de heremiet te zien (nadat hij op de rug is gevallen)

Percnon gibbesi
Percnon gibbesi
de nuttige opruimer (altijd aktief) Percnon gibbesi (foto met en zonder flits)



verder naar pagina 10

laatste update 27 april 2008



home, mijn kleine aquaria
mijn grote zoetwater aquarium
begin zeewater pagina's
zelf onder water